Poverenica se sastala sa članovima UO Saveta za štampu i Komisije za žalbe

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa članovima Upravnog odbora Saveta za štampu i Komisije za žalbe.

Poverenica je istakla važnu ulogu medija u izgradnji otvorenog i tolerantnog društva, bez diskriminacije i značaj poštovanja Kodeksa novinara Srbije prilikom izveštavanja o vrlo osetljivim temama kao što su rodno zasnovano nasilje, problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, LGBT populacija, položaj nacionalnih manjina…

Članovi i članice Upravnog odbora i Komisije za žalbe obavestili su poverenicu o radu Saveta za štampu u prethodnih godinu dana, ističući da se u tom periodu povećao broj podnetih žalbi zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije što je rezultat sve veće tabloidizacije medija i nepoštovanja osnovnih pravila profesije i etičkih normi.

Svi učesnici i učesnice sastanka saglasili su se da je primetno urušavanje kulture govora u javnom diskursu, pa i u medijima i da je neophodno da svako u svom domenu pravovremeno reaguje mehanizmima koji im stoje na raspolaganju.

Dogovoren je nastavak i unapređivanje saradnje, pre svega kod predmeta koje podnosioci istovremeno upućuju i Savetu za štampu i Povereniku, s obzirom da Kodeks novinara Srbije sadrži nekoliko tačaka koji se direktno odnose na zabranu diskriminacije.

Sastanku su prisustvovali generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković, članovi Upravnog odbora Slaviša Lekić, Zorica Višnjić, Zoran Sekulić i Stevan Ristić, kao i članovi Komisije za žalbe Vlado Mareš, Petar Jeremić i Vera Didanović. Iz institucije Poverenika, pored poverenice, sastanku su prisustvovale viša savetnica Tijana Milošević i savetnica Tamara Vlaškalin.

Print Friendly, PDF & Email
back to top