Poverenica na Kopaonik biznis forumu

Kompanije koje vode računa o ravnomernoj zastupljenosti žena i različitostima po drugim osnovama u menadžmentu, bez sumnje ostvaruju veći profit i prednjače u inovacijama, ocenila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na Kopaonik biznis forumu 2020.

Moderirajući panel „Rodna ravnopravnost kao preduslov za održiv razvoj na lokalnom nivou”, Janković je ukazala da će ipak biti potrebno mnogo vremena da se dostigne puna rodna ravnopravnost, posebno imajući u vidu poslednji izveštaj Svetskog ekononomskog foruma o rodnom jazu u zaradama, gde se procenjuje da će biti potrebno 257 godina kako bi se zatvorio jaz koji postoji između ekonomske participacije žena i muškaraca.

Poverenica je istakla kao ohrabrujuću činjenicu da na ovogodišnjem forumu učestvuje oko 21% žena, ali da taj broj treba da bude daleko veći, kao i da je rodna ravnopravnost u direktnoj vezi sa ekonomskim razvojem Balkana, kao i da ima ključni uticaj na to da li će društvo prosperirati, s obzirom da polovinu stanovništva čine žene.

Janković je podsetila i da podaci govore u prilog tome da su žene zainteresovanije za očuvanje životne sredine i razvoj svog grada i zajednice, što su, između ostalog, dokazala i istraživanja prošlogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

U panelu su učestvovali Fransoaz Žakob, koordinatorka UN za Srbiju, generalni direktor Hemofarma Ronald Zelinger, regionalna menadžerka Masterkarda za Srbiju, BiH i Crnu Goru Jelena Ristić, predsednica ženske asocijacije iz Priboja “Sačuvajmo selo” Malina Stanojević i predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Print Friendly, PDF & Email
back to top