Poverenica na konferenciji povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Poštovanje ljudskih prava, vladavina prava i uvažavanje različitosti, moraju biti imperativ u bilo kom vremenu i u svakom trenutku, svakom danu, godini, deceniji, izjavila je  poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na konferenciji  „Uticaj pandemije korona virusa na stanje ljudskih prava u Srbiji“ povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Janković je istakla da živimo u vremenu sa mnogo izazova koji su pre samo godinu dana bili nezamislivi, ali  to ne sme biti opravdanje da bilo ko ostane korak iza, i da ne uradimo sve da se građani i građanke osećaju istinski ravnopravni i zaštićeni od diskriminacije. “Naša institucija je u prethodnih 5 godina, temu ravnopravnosti postavila na visoko mesto društvene i političke agende naše države, i to ne treba da ostane samo neka moderna poruka koja dobro zvuči, već istinska i realna, iskazana na delu, naglasila je poverenica. Prema njenim rečima, trajna zaostavština pandemije trebalo bi da bude spoznaja činjenice da su u svakom društvu najbitniji građani i građanke sa svim svojim različitostima, jer biti različit ne znači biti manje čovek.

Na otvaranju konferencije koju je organizovalo ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa UN Timom za ljudska prava u Srbiji, obratili su se premijerka Ana Brnabić, predsednik skupštine Ivica Dačić, ministarka Gordana Čomić, stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. O izazovima i narednim koracima, govorili su ministri zdravlja,, rada, za brigu o porodici, kao i predstavnici Zaštinika građana, Poverenika za zaštititu podataka o ličnosti i predstavnici  organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava.

Print Friendly, PDF & Email
back to top