POVERENICA NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI I SVEČANOJ KONFERENCIJI POVODOM 10 GODINA EKVINETA

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na redovnoj Godišnjoj skupštini EKVINETA, Evropske mreže tela za ravnopravnost, kao i na svečanoj konferenciji pod nazivom “Zajedno za ravnopravnu Evropu” povodom 10 godina postojanja Mreže, koju je otvorio  prvi potpredsednik Evropske Komisije Frans Timermans.
Poverenica je izjavila da je Republika Srbija, iako ima mladu instituciju, dostigla sve evropske standarde u zaštiti građana i građanki od diskriminacije, a da su izazovi slični kao i u nekim razvijenijim evropskim državama. “Bez obzira na pojedinačne slučajeve povrede prava, posebno kada su u pitanju marginalizovane grupe, ravnopravnost u Srbiji vrednost koja se danas neupitno štiti. Predstoji još intenzivnija aktivnost kako bi građani i građanke više koristili mehanizme zaštite”, istakla je poverenica Janković. Najveći izazov današnjeg vremena, jeste zaštita socijalno-ekonomskih prava, što važi i za Srbiju, ukazala je poverenica naglasivši da se evropske institucije za ravnopravnost, suočavaju se sa ksenofobijom i govorom mržnje, posebno na društvenim mrežama.
Poverenica je u Briselu imala niz susreta, među kojima sa evropskom komesarkom za pravdu i rodnu ravnopravnost Verom Jurovom, regionalnom predstavnicom za Evropu Kancelarije UN za lјudska prava Birgit Van Haut, direktorkom Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost Viržinijom Langbak, , kao i predstavnicima institucija iz regiona, među kojima su Ombudsmen Bosne i Hercegovine, Poverenica za zaštitu od diskriminacije Republike Albanije, Zaštitnik lјudskih prava i sloboda Crne Gore, itd. Redovna godišnja skupština EKVINETA, završena je izborom novih članova Upravnog odbora, u kome je u prethodna dva mandata bio i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top