PODNETA STRATEŠKA PARNICA ZBOG DISKRIMINACIJE TRUDNICE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pokrenula je stratešku parnicu za zaštitu od diskriminacije pred Višim sudom u Beogradu uz saglasnost Snežane Pešović, zbog diskriminacije na osnovu pola i porodičnog statusa. Tužbom je pored utvrđivanja diskriminacije i traženja da se otklone posledice diskriminatorskog postupanja traženo od suda da donese privremenu meru u cilju hitne zabrane diskriminacije i sprečavanja posledica ovakvog postupanja prema zaposlenoj zbog trudnoće i porodiljskog odsustva.

Ovaj slučaj je strateški važan s obzirom da je diskriminacija žena zbog trudnoće i porodiljskog odsustva nedopustiva i da još uvek predstavlja čestu diskriminaciju na tržištu rada, kojoj smo posebno posvećeni. Istog dana po objavljivanju priloga na RTS-u posetili smo Snežanu Pešović koja nam je dala saglasnost da je zastupamo, nakon čega smo pristupili detaljnoj analizi i prikupljanju dokaza u cilju podnošenja tužbe, istakla je poverenica Janković.

I ovaj poslednji slučaj je još jednom potvrdio koliko su mediji važan partner i da praćenjem i objavljivanjem ovakvih pojedinačnih životnih slučajeva doprinose smanjenju diskriminacije i sprečavanju diskriminatorskog ponašanja pojedinih poslodavaca. Država ima mehanizme za sprečavanje ovakvog ponašanja zbog čega verujem da će ovaj primer ohrabriti žene da se obrate našoj instituciji i zatraže zaštitu, zaključila je poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top