Održana međunarodna konferencija “Mediji i ravnopravnost”

 

U petak 19. oktobra 2012. godine u organizaciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti održana je međunarodna konferencija o suzbijanju diskriminacije i podsticanju ravnopravnosti u medijskom izveštavanju pod nazivom “Mediji i ravnopravnost”. Konferencija koja je održana u okviru projekta koji finansira Evropska unija posvećena je edukaciji predstavnika medija iz domaćih medijskih kuća, kao i razmeni iskustava iz Srbije i regiona.

Teme koje su obrađivane imale su za cilj podizanje svesti novinara i novinarki o značaju suzbijanja diskriminacije, govora mržnje, netolerancije i netrpeljivosti u medijima, ali i zaštiti prava manjinskih i ugroženih grupa, promocija jednakosti kroz primere dobre prakse i upoznavanje sa evropskim standardima u izveštavanju.

U uvodnom delu konferencije učesnicima i učesnicama su se obratili poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović, potpredsednica Vlade Republike Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Vensan Dežer. U radnom delu konferencije govorili su predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, novinarka Al Džazire iz BiH Nadina Maličbegović, izvršna direktorka Instituta za medije iz Londona Milica Pešić, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, Sju Karo sa BBC-ja, direktor ANEM-a Saša Mirković, novinarka TV Atlas iz Crne Gore Duška Pejović i novinar Jutarnjeg lista iz Hrvatske Drago Hedl.

Video materijal sa konferencije možete pogledati ovde.

Print Friendly, PDF & Email
back to top