Održan skup „Žensko preduzetništvo – izazovi i perspektive“

Razvoj ženskog preduzetništva predstavlja važnu pokretačku snagu ali i nedovoljno iskorišćen potencijal ekonomskog rasta, zbog čega je neophodno obezbediti podršku i podsticajno okruženje za ekonomsko osnaživanje žena, u čemu nam mogu pomoći iskustva iz Republike Slovenije, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na otvaranju skupa  „Žensko preduzetništvo – izazovi i perspektive“. Skup je organizovan u okviru projekta „Strateški dijalozi o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou“, u saradnji sa institucijom Zagovornika načela jednakosti Republike Slovenije i uz podršku Ambasade Republike Slovenije u Beogradu, sa ciljem da se sagledaju izazovi i perspektive za razvoj ženskog preduzetništva, kao i razmene iskustava iz Slovenije i Srbije.

Poverenica je navela žene čine trećinu registrovanih preduzetnika u Srbiji, što pokazuje da je trend ženskog preduzetništva u blagom porastu u odnosu na prethodne godine, kao i da se žene danas većinom odlučuju na preduzetništvo iz želje, a ne iz potrebe kao što je to ranije bio slučaj. Ona ističe da uprkos ostvarenim pomacima ne treba zaboraviti da je naše društvo i dalje patrijarhalno kada su u pitanju rodne uloge i izbor zanimanja, kao i da postoje predrasude sposobnosti žena da budu preduzetnice. Janković je navela da pored zalaganja za primenu zakonskih rešenja i strategija, možemo doprineti eliminisanju rodnih stereotipa kroz zajednički rad i partnerstvo i istakla da je ovo prvi u nizu regionalnih susreta koji će biti posvećeni unapređenju ravnopravnosti i ženskog preduzetništva.

Na otvaranju konferencije su govorili i Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije i dr Matevž Kokol, savetnik Zagovornika načela jednakosti Republike Slovenije. Ambasador je istakao da je osnaživanje žena u svim oblastima značajno je za dalji napredak čitavog društva. Istraživanja pokazuju da su ekonomsko osnaživanje i promovisanje rodno ravnopravnog učešća među ključnim faktorima u rešavanju osnovnih uzroka rodno zasnovanog nasilja, koje, nažalost, ostaje ukorenjen problem širom sveta. Angažovanjem ambasade želimo da iskažemo poštovanje prema radu odgovarajućih institucija i nevladinih organizacija na terenu, podstaknemo njihovu dalju međusobnu sinergiju, saradnju i koordinaciju, u cilju jačanja strateškog pristupa u ovoj oblasti. Svakako bismo želeli da priče o uspehu, za koje smo sigurni da postoje, širimo u inspirativnom duhu, rekao je ambasador Bergant.

U panel diskusiji su učestvovale preduzetnice iz Srbije i Slovenije koje su razgovarale o preprekama i izazovima sa kojima se suočavaju u radu, kao i načinima za njhihovo prevazilaženje, da li su i kako izložene diskriminaciji ili nejednakom tretmanu u odnosu na muškarce i o tome kako se može unaprediti položaj preduzetnica. Diskusiju je vodila pomoćnica poverenice Tatjana Prijić.

Print Friendly, PDF & Email
back to top