Od govora mržnje do nasilja put sve kraći

Govor mržnje predstavlja opasnu društvenu pojavu koja, ukoliko se u korenu ne saseče, može do temelja uzdrmati osnovne tekovine demokratskog društva, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na predstavljanju Izveštaja o upotrebi govora mržnje u medijima u RS koji je izrađen u okviru zajedničkog projekta Evropske Unije i Saveta Evrope „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“.

Sve prisutniji govor mržnje, uvrede, ponižavanje, nerazumevanje, nedostatak argumentovane rasprave šalju ponižavajuću i pogrešnu sliku o Srbiji a ljudi sve češće postaju mete za napad, čemu smo često svedoci. Put od uznemiravajućeg govora, preko govora mržnje do fizičkog nasilja sve je kraći, navodi poverenica Janković i dodaje da se previše često govor mržnje opravdava slobodom izražavanja, što nikako ne sme postati trend. Ona je upozorila da se do govora mržnje dolazi i izvlačenjem izjava iz konteksta, koje se kao takve prenose u medijima i na društvenim mrežama, na osnovu čega se formiraju pogrešni vrednosni stavovi. Poverenica upozorava da jezik koji se koristi u medijima obiluje diskriminatornim i seksističkim izjavama, uz korišćenje reči sa margina jezika koje se brzo usvajaju i prete da postanu jezička matrica i prihvatljiv obrazac komunikacije.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti od 2015.godine izdao je 29 preporuka za sprečavanje govora mržnje, podneto je 11 krivičnih prijava, a vođene su i dve strateške parnice rekla je poverenica Janković i navela da mi kao društvo moramo dati adekvatan odgovor, ne smemo dozvoliti stvaranje atmosfere nelagode, straha, inhibiranosti bilo koga i da se pravda mora sprovoditi neselektivno. Govoreći o ulozi i važnosti medija, poverenica Janković je istakla da je medijska pismenost funkcionalna pismenost XXI veka i u tom smislu potrebno je građane edukovati. Moramo stvarati jedno drugačije kulturno i komunikacijsko okruženje, podsticajno za decu i mlade i stvaranje drugačijeg društvenog miljea u kome se različitosti uvažavaju, a netolerancija suzbija, što možemo postići samo jedinstvenom osudom svakog govora mržnje, zaključila je poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top