Međunarodni dan devojčica

Poverenica Nevena Petrušić čestitala je Međunarodni dan devojčica. Ovim povodom, ambasada Australije organizovala je konferenciju, na kojoj je poverenica istakla da rodni stereotipi koji vladaju u našem društvu, ne smeju da sprečavaju devojčice da razviju sve svoje potencijale.
Ove godine Međunarodni dan devojčica obeležava se širom sveta po drugi put, a akcenat u 2013. godini je na inovacijama u obrazovanju devojčica.
Poverenica je rekla da Srbija ima dobar pravni okvir kada je reč o pravima dece, ali da je neophodno uvesti rodni aspekt u strateška dokumenta koja se odnose na decu. Poverenica je istakla i da je neophodno hitno promeniti nastavne sadržaje koji obiluju rodnim stereotipima, i podsetila da je Poverenik Ministarstvu obrazovanja uputio preporuku da se iz nastavnih materijala izbace diskriminatorni i stereotipni sadržaji, ali da Ministarstvo još uvek nije postupilo po toj preporuci.
Konferenciju povodom Međunarodnog dana devojčica organizovala je Ambasada Australije u Srbiji, a na konferenciji su govorile ambasadorka Australije Helena Studert, zamenica šefice UNICEF-a Lesli Miler, i državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović

Print Friendly, PDF & Email
back to top