Međugeneracijskim razumevanjem protiv diskriminacije

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Odbor za prava deteta Narodne skupštine Republike Srbije organizovali su svečanu sednicu posvećenu međugeneracijskoj solidarnosti i važnosti unapređenja položaja starijih.

Otvarajući skup pod nazivom „Most razumevanja“, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković ukazala je na izazove u našem društvu, jer se, kao i ostale zemlјe u Evropi, suočavamo sa ubrzanim demografskim starenjem i dodala da je svaki šesti građanin Srbije stariji od 65 godina.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da su položaj i zaštita starijih regulisani zakonima, ali da je život mnogo širi od zakona, te je neophodno razvijanje društva za sve generacije što podrazumeva uvažavanje svih aspekata starenja i usklađivanje društvenih i privrednih tokova sa demografskim promenama.

Jedan od bitnih preduslova za postizanje pune ravnopravnosti starijih jeste i međugeneracijska solidarnost i dijalog, rekla je poverenica i dodala da bitku protiv vrednovanja prema datumu rođenja treba da vodimo svi, počevši od najmlađih.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević podsetio je na važnost međugeneracijske solidarnosti i naglasio da je vaspitanje dece da poštuju starije važna uloga škola, ali i roditelјa.

Problemi sa kojima se suočavaju starije osobe ne treba da budu tabu tema jer su upravo oni izgradili naše društvo, rekao je ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i dodao da su, uprkos svim uslugama socijalne zaštite, naši najstariji građani izloženiji siromaštvu i socijalnoj isklјučenosti.

Na svečanoj sednici dodelјene su nagrade učenicima osnovnih škola za najbolјi literarni i likovni rad i fotografiju na temu međugeneracijske solidarnosti, a konkurs „Most razumevanja“ organizovao je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

U kategoriji literarni rad prva nagrada pripala je Teodori Ilić iz Vladičinog Hana, drugu nagradu osvojila je Kristina Labadi iz Kikinde, dok je Marijana Drajić iz Valјevske Kamenice zauzela treće mesto. U kategoriji likovni rad prvonagrađena je Katarina Marinković iz Požarevca, drugo mesto pripalo je Mladenu Bajriću iz Zemuna, a treće Denisu Krajačiću iz Beograda. U kategoriji fotografije prvu nagradu dobila je Petra Vuleta iz Obrenovca, drugu nagradu osvojila je Mina Jecić iz Požarevca, dok je trećeplasirana Teodora Šarić iz Orahovca.

Poverenica Janković zahvalila se svim društvenim akterima koji se kontinuirano bore protiv diskriminacije starijih, svako u svom domenu, i naglasila značaj medija, od kojih su se neki sami ponudili da objave nagrađene dečije radove, poput dnevnih listova Danas i Politika, časopisa Penzije, Novog magazina i drugih.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top