Janković učestvovala na društvenom dijalogu „Međugeneracijska solidarnost“

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prisustvovala je 8. decembra na društvenom dijalogu „Međugeneracijska solidarnost“ u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, gde je navela da je Srbija među prvima prepoznala važnost zaštite ljudskih prava starijih i u fokus javnih politika stavila borbu protiv diskriminacije starijih.

Pitanje međugeneracijske solidarnosti je pre svega pitanje naše društvene kohezije, kao preduslova za pravedno i inkluzivno društvo. Imajući u vidu trenutnu demografsku sliku i očekivane tendencije u pogledu prirodnog priraštaja i starenja stanovništva uopšte, ovo je veoma važno polje na kome treba i u budućnosti raditi, rekla je Brankica Janković i dodala da mi kao društvo imamo veliku prednost i potencijal, shodno našem kulturnom identitetu, dobroj tradiciji i običajima iz prošlosti koji podrazumevaju poštovanje starijih i odnose solidarnosti i razumevanja, ako takav odnos očuvamo i unapredimo u godinama koje dolaze. Janković je podsetila da je i u Sofiji na Ministarskoj konferenciji o demografskoj otpornosti „Oblikovanje demografske budućnosti Evrope, putevi za napredovanje društva u svetu brzih demografskih promena“ Srbiju predstavila kao primer dobre prakse međugeneracijske solidarnosti.

Prepoznajući značaj međugeneracijske solidarnosti, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti kontinuirano sprovodi aktivnosti u cilju unapređenja i podizanja svesti o ovom pitanju.

Print Friendly, PDF & Email
back to top