Године су само број – покажимо међугенерацијску солидарност

Старији су често дискриминисани, пре свега у области здравствене заштите. Дискриминисани су и на тржишту рада, при томе мислим на старије раднике, како их на жалост послодавци доживљавају, опет због предсрасуда и незнања, мислећи да су они преко 50 или 55 година мање продуктивни, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на скупу посвећеном Међународном дану старијих особа.

Она је додала да и даље постоји дискриминација пред органима јавне власти и да је неопходно интензивно радити на едукацији запослених како би стекли довољно знања да могу да одговоре на потребе и омогуће грађанима остваривање права без дискриминације.

Повереница је у Дечијем културном центру рекла да број притужби за дискриминацију на основу година старости није велики и износи око 10 одсто од укупног броја притужби, али и да то није реално стање.

Министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шаречевић навео је да постоји потреба да будемо сензибилнији према старим особама којима је потребна помоћ и позвао младе да увек имају на уму традицију, да знају да ће их сви ценити по делима.

Шеф делегације ЕУ Мајкл Девенпорт је истакао да Србија има најбоље намере када је реч о борби против дискриминације и да повереница у том смислу игра водећу улогу.

Србија има добар акциони пран за борбу против дискриминације. ЕУ жели да Србија иде путем ка чланству у ЕУ и ми желимо да на том путу све урадимо и да вас подржавамо у реализацији ваших намере, рекао је Девенпорт.

Догађај “Године су само број – покажимо међугенерацијску солидарност” организовао је Повереник за заштиту равноправности уз подршку Фондације за отворено друштво.

stariji-konf
Print Friendly, PDF & Email
back to top