411-24 Preporuka mera – retke bolesti

br. 07-00-362/2024-02 datum: 31. 5. 2024.

 

MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka

 

11070 BEOGRAD

Bulevar Mihajla Pupina br. 2

 

Predmet: Preporuka mera za ostvarivanje ravnopravnosti

 

Poštovana gospođo Đurđević Stamenkovski,

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio je dopis Udruženja „Debra“ u kojem su naveli da su članovi njihovog udruženja ostvarili pravo na vaučere u iznosu od 50.000 dinara koje je dodeljivalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, ali da su razočarani jer ne mogu da ih iskoriste. Naime, pojasnili su deca i odrasli ne mogu da koriste ni jednu od usluga koje su pružaju u specijalnim bolnicama, odnosno da te usluge za njih nisu adekvatne i da su uputili molbu Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju da u opciju za korišćenje vaučera uključe već postojeće objekte koje država nudi npr. korisnicima tuđe nege i pomoći i korisnicima sa nižim primanjima.

 

U dopisu koji je Udruženje „Debra“ uputilo Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju 29. aprila 2024. godine navedeno je da su na sastanku Upravnog odbora Udruženja razmatrali opcije koje im je Ministarstvo dalo radi iskorišćavanja vaučera i da su došli do zaključka da nažalost za decu opcija specijalnih bolnica nije adekvatna jer „gotovo ni jedna usluga ne može da se obavi ili im nije potrebna“. Pojasnili su da bi zbog svakodnevnih tretmana koji se obavljaju sa decom i uključenosti oba roditelja u te tretmane (napominjući da osoblje te tretmane ne može obavljati jer nije obučeno) te vaučere koristili porodično. Dalje je navedeno da deci najviše znači boravak napolju i šetnja, te da mole Ministarstvo da razmotre mogućnost da kao opciju za korišćenje vaučera uvrste i objekte koje država nudi drugim korisnicima npr. korisnicima tuđe nege i pomoći i korisnicima sa nižim primanjima, te da bi im takva opcija dala mogućnost da decu odvedu u banju ili na planinu na 6,7,8 dana.

 

Zaključkom Vlade 05 broj: 401-636/2024 od 25. januara 2024. godine licima obolelim od retkih bolesti, koji su državljani Republike Srbije i upisani su u registar lica obolelih od retkih bolesti koji vodi Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, dodeljuju se vaučeri za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara. Sredstva za dodelu vaučera iz tačke 1. ovog zaključka obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, na razdelu Ministarstva za brigu o porodicu i demografiju koje će vršiti dodelu vaučera licima koja su obolela od retkih bolesti. Tačkom 3. definisano je da će se vaučeri dodeljivati jednom od roditelja maloletnog, odnosno punoletnog lica koja su obolela od retke bolesti;rodtilju koji samostalno vrši roditeljsko pravo;staratelju, u slučajevima kada je pravnosnažnom odlukom organa startateljstva postavljen za staratelja licu koje je obolelo od retke bolesti za koje se dodeljuje vaučer; hranitelju, u slučajevima kada je pravnosnažnom odlukom organa starateljstva zasnovano hraniteljstvo lica koje je obolelo  od retke bolesti za koje se dodeljuju vaučeri; punoletnom licu koje je obolelo od retke bolesti. Vaučere iz tačke 4. dodeljuje Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju na osnovu zahteva koji treba da sadrži podatke iz prijave, prema modelu koji je sastavni deo ovog zaključka. Vaučeri iz tačke 1. mogu se iskoristiti najkasnije do 20. novembra 2024. godine u zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za rehabilitaciju, dok će zdravstvene ustanove iz stava 1. ove tačke će po završetku pružanja usluge realizovane vaučere uz priložene fiskalne račune dostaviti na refundaciju Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju. Tačkom 6. definisano je da će se ovaj Zaključak, radi realizacije dostaviti Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvu finansija, Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlja „Dr Milan Jovanović Batut“, a radi informisanja Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

 

Na Spisku Specijalnih bolnica i Instituta iz Plana mreže zdravstvenih ustanova Republike Srbije u kojima se može realizovati vaučer Ministarstva za brigu o porodici i demografiju[1] nalaze se Specijalna bolnica za rehabilitaciju Melenci, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Kanjiža, Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Junaković” Apatin, Specijalna bolnica za neurološka i posttraumatska stanja Stari Slankamen, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Vrdnik, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača, Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Bukovička Banja”, Aranđelovac, Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti „Sokobanja”, Sokobanja, Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad”, Zaječar, Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma „Zlatibor”, Čajetina, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Ivanjica, Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju „Merkur” Vrnjačka Banja, Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Agens”, Mataruška Banja, Kraljevo, Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar, Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Ribarska Banja”, Kruševac, Institut za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja”, Niš, Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gejzer”, Sijarinska Banja, Medveđa, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Bujanovac, Institut za rehabilitaciju, Beograd, Selters Mladenovac.

 

Odredbom člana 33. tačka 7. Zakona o zabrani diskriminacije[2] propisano je da Poverenik prati sprovođenje zakona i drugih propisa, inicira donošenje ili izmenu propisa i daje mišljenje o odredbama nacrta zakona i drugih propisa u cilju unapređenja ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije, dok je tačkom 9. istog člana propisano da upućuje preporuke mera organima javne vlasti i drugim licima za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije.

 

Imajući u vidu sve navedeno, a posebno uzimajući u obzir da je dodeljivanje vaučera licima koja su obolela od retke bolesti za rehabilitaciju i rekreaciju mera podrške istima,  Poverenik u skladu sa članom 33. tač. 7. i 9. Zakona o zabrani diskriminacije upućuje Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju preporuku mera za ostvarivanje ravnopravnosti, kojom preporučuje da kao opciju za korišćenje vaučera uvrste i druge postojeće objekte za rehabilitaciju i rekreaciju a koji bi adekvatnije mogli da odgovore na potrebe obolelih od retkih bolesti.

 

Potrebno je da Poverenika u roku od 30 dana od dana dostavljanja ove preporuke mera, obavestite o preduzetom.

[1] https://www.minbpd.gov.rs/podrska-obolelima-od-retkih-bolesti/

[2] „Službeni glasnik RS“, br. 22/09 i 52/21

 

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI
Brankica Janković


microsoft-word-icon411-24 Preporuka mera – retke bolesti Download


 

Print Friendly, PDF & Email
back to top