Poverenica sa predstavnicima nacionalnih saveta bošnjačke, aškalijske i goranske nacionalne manjine

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković posetila je nacionalne savete bošnjačke, aškalijske i goranske nacionalne manjine u Novom Pazaru, gde je sa predstavnicima saveta razgovarala o ostvarivanju i problemima u ostvarivanju prava na ravnopravnost ovih nacionalnih manjina, kao i o raspoloživim načinima za prevenciju i suzbijanje diskriminacije.

Konstatovano je da je ravnopravnost u oblastima obrazovanja, kulture i informisanja na maternjem jeziku veoma važna za unapređenje položaja pripadnika nacionalnih manjina i njihovo aktivno učešće u društvenom i ekonomskom životu.

Predstavnici nacionalnih saveta su pozdravili mere i aktivnosti koje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti sprovodi u cilju poboljšanja položaja nacionalnih manjina, a istaknuta je spremnost za dodatne obuke u cilju jačanja kapaciteta saveta u pravcu unapređivanja ravnopravnosti, kao i želja za češćim susretima i intenzivnijom saradnjom.

Poseta Novom Pazaru realizovana je u sklopu plana za obilazak svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina u toku ove godine.

Print Friendly, PDF & Email
back to top