SASTANAK POVERENICE I VISOKOG KOMESARA OEBS ZA NACIONALNE MANjINE

Visoki komesar OEBS za nacionalne manjine Kajrat Abdrahmanov posetio je instituciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti gde se sastao sa poverenicom Brankicom Janković sa kojom je razgovarao o stanju ostvarivanja i zaštite prava nacionalnih manjina u Srbiji i aktivnostima koje Poverenik sprovodi na tom polju.

Janković je u razgovoru navela da je u toku sprovođenje drugog ciklusa obuke za predstavnike svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji sa ciljem da se ojačaju njihovi kapaciteti za prepoznavanje i zaštitu od diskriminacije, a koje institucija Poverenika realizuje u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji. Ona je istakla da su saveti nacionalnih manjina važni partneri na prevenciji diskriminacije, sa kojima institucija Poverenika ima dobru saradnju, kao i da  uskoro završava obilazak svih nacionalnih saveta, sa kojima razgovara o eventualnim problemima u domenu zaštite ravnopravnosti. Janković je navela da, pored postupanja po pritužbama, Poverenik realizuje i druge aktivnosti, kao što su edukacije za sve društvene aktere, obilazak romskih naselja, saradnja sa medijima, izdavanje priručnika i organizacija stučnih skupova.

Janković je u razgovoru sa Abrdrahmanovim napomenula da je u toku istraživanje o percepciji Roma i Romkinja o diskriminaciji kako bi se iz njihove perspektive sagledao položaj romske zajednice u različitim oblastima. Rezultati ovog istraživanja će biti predstavljeni na konferenciji koju će Poverenik organizovati u septembru, a čija će glavna tema biti obrazovanje kao ključ za prevazilaženje isključenosti i siromaštva.

Visoki komesar Abdrahmanov je izrazio podršku radu poverenice Janković i istakao značaj zalaganja institucije Poverenika za unapređenje položaja nacionalnih manjina, kao i suzbijanje svih oblika  diskriminacije.

Abdrahmanov i Janković su istakli da su kontinuitet i posvećenost važni za unapređenje ravnopravnosti na svim poljima, kao i da nezavisne institucije za ravnopravnost imaju posebnu ulogu u ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava svih građana i građanki.

Print Friendly, PDF & Email
back to top