POTPISAN MEMORANDUM O SARADNjI INSTITUCIJE POVERENIKA I HELVETAS SRB

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i direktor predstavništva Helvetas Swiss Intercooperation SRB Branislav Milić potpisali su memorandum o saradnji u cilju osnaživanja kapaciteta organizacija civilnog društva, kroz stvaranje platforme za dijalog i saradnju koja bi omogućila sistemsko uključivanje građana u procese donošenja odluka.

Organizacije civilnog društva imaju veliki značaj za razvoj demokratskog društva i unapređenje položaja građana iz osetljivih društvenih grupa, zbog čega je neophodno da im se pruži podrška i stvori podsticajno okruženje za njihovo delovanje, kako bi građani mogli i  kroz saradnju sa njima da efikasnije ostvaruju svoja prava, naročito na lokalu, rekla je poverenica Janković. One su veoma važne i u radu na terenu jer su u direktnom kontaktu sa društvenim grupama u riziku od diskriminacije, što je za nas kao instituciju od ogromnog značaja, dodala je poverenica. Janković je navela da je Poverenik u preporuci mera upućenoj svim jednicama lokalne samouprave, pozvao na stvaranje uslova za veći stepen uključivanja organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka, kroz direktno učešće u njihovom radu, konsultativni proces, kao i stvaranje uslova za participaciju putem modernih tehnologija.

Branislav Milić iz predstavništva Helvetas-a  je istakao da su upravo organizacije civilnog društva predložile da Poverenik za zaštitu ravnopravnosti bude partner na projektu, kao institucija koja već godinama neguje dobru saradnju sa udruženjima građana i organima lokalne samouprave u oblasti unapređenja ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava. On je rekao da se glas građana najbolje čuje na lokalnom nivou, gde se javne politike kreiraju po meri i svim specifičnostima zajednice, kao i da se na lokalu najbolje vidi u kojoj meri su organizacije civilnog društva uključene i šta je potrebno uraditi da se njihov položaj unapredi.

Saradnja će obuhvatiti pružanje stručne podrške i znanja kroz obuke i savetodavnu pomoć za 30 ogranizacija civilnog društva u oblastima socijalne inkluzije i rodne ravnopravnosti, uključivanja građana u donošenje odluka, kao i zaštite životne sredine, u skladu sa razvijenim modelima i najboljim praksama.

Print Friendly, PDF & Email
back to top