Objavljene prve knjige u okviru projekta LAWGEM

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je objavljivanje prvih knjiga namenjenih novom master studijskom programu Pravo i rod na Pravnom Fakultetu Univerziteta u Beogradu, izdatim u okviru međunarodnog projekta LAWGEM u čijem radu od samog počeka učestvuje institucija Poverenika.  Janković je ocenila da je od izuzetne važnosti da studenti prava budu obrazovani na rodno osetljiv način jer to predstavlja investiciju u bolje kreiranje i primenu zakona sa ciljem da se prava svakog pojedinca jednako poštuju i štitite, bez obzira na pol i druge lične karakteristike.

Projekat LAWGEM se realizuje u okviru strateškog partnerstva Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i konzorcijuma eksperata sa pravnih fakulteta iz Italije, Švedske, Nemačke i Španije.

Užbenik Gender-Competent Legal Education predstavlja rezultat zajedničkog rada autora sa pet različitih evropskih univerziteta, koji je koordinirala profesorka Danica Vujadinović, koja je istovremeno i koautorka.  Takođe, objavljena je knjiga Feminist Approaches to Law – Theoretical and Historical Insights, prva od planirane četiri knjige okviru serijala Gender Perspectives in Law,  čije su urednice prof dr Dragica Vujadinović i prof dr Ivana Krstić. Radovi koji se nalaze u ovoj knjizi bave se različitim temama koje se odnose na feminističke političke teorije, feminističke pokrete, kritički nastrojenu pravničku istoriju, kvir teorije, kao i na pitanja koja su povezana sa ustavnom demokratijom i demokratskim teorijama uopšteno. Krajnji cilj je rodna ravnopravnost – njeno pojašnjenje, artikulacija, promovisanje u pravnoj teoriji i praksi.

Print Friendly, PDF & Email
back to top