Saopštenje povodom Svetskog dana Roma

Najveći napredak u pogledu položaja  Roma i Romkinja napravljen je u obrazovanju, pa danas imamo značajniji  broj obrazovanih pripadnika ove nacionalne manjine, rekla je povodom Svetskog dana Roma, poverenica za zaštitu ravnopravnosti  Brankica Janković. Međutim, do  diskriminacije najčešće dolazi u fazi zapošljavanja, o čemu svedoče i pritužbe koje dobija Poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Ono na čemu se u budućnosti mora raditi je povećanje upošljivosti Roma i Romkinja kroz organizovanje  stručnih obuka, programa stažiranja, programa moja prva plata, mentorskih i drugih sličnih programa. Sticanjem novih znanja i veština, mladi Romi i Romkinje postaju konkurentniji na tržištu rada, a to značajno  povećava i mogućnosti za njihovo zapošljavanje, poručila je poverenica na seminaru „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma“ u organizaciji Romskog obrazovnog fonda (REF).

Povećanje upošljivosti značajno bi smanjilo siromaštvo koje je najveći problem ove društvene grupe. Taj problem koji uzrokuje i socijalnu isključenost zahteva zajedničko delovanje institucija, civilnog sektora, ali je najvažnije čuti predloge i iskustva samih Roma i Romkinja, rekla je poverenica.  Upravo zato, ove godine ona je povodom Svetskog dana Roma obišla porodicu Jovanović u Obrenovcu, oca Zlatomira i sina Tomislava koji kroz svoje organizacije „Udruženje romskih književnika“ i „Informativni kulturni centar radio Rom“ rade na otklanjanju predrasuda i unapređenju položaja romske zajednice. Tomislav, student Akademije umetnosti, smatra da je napredak moguć samo kroz edukaciju dece, koja će biti u stanju da učeći, menjaju svoje roditelje i društvo. Zlatomir, pisac i aktivista, smatra da je važno  osnažiti ženu i vratiti joj ulogu i poziciju, jer kako je rekao, žene su očuvale romsku tradiciju.

Tokom razgovora saglasili su se da ništa manje nije važno ni očuvanje romske kulture, jer bez nje nema ni istinske uključenosti i razumevanja. Prilika da se o kulturi Roma više čuje je svečana akademija „Nezaboravni romski velikani Balkana“, koju sutra u Narodnom pozorištu organizuju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Projekat integracije Roma Saveta za regionalnu saradnju i udruženje Romag.

Print Friendly, PDF & Email
back to top