Саопштење поводом Светског дана Рома

Највећи напредак у погледу положаја  Рома и Ромкиња направљен је у образовању, па данас имамо значајнији  број образованих припадника ове националне мањине, рекла је поводом Светског дана Рома, повереница за заштиту равноправности  Бранкица Јанковић. Међутим, до  дискриминације најчешће долази у фази запошљавања, о чему сведоче и притужбе које добија Повереник за заштиту равноправности. Оно на чему се у будућности мора радити је повећање упошљивости Рома и Ромкиња кроз организовање  стручних обука, програма стажирања, програма моја прва плата, менторских и других сличних програма. Стицањем нових знања и вештина, млади Роми и Ромкиње постају конкурентнији на тржишту рада, а то значајно  повећава и могућности за њихово запошљавање, поручила је повереница на семинару „Поспешивање запошљивости младих Рома“ у организацији Ромског образовног фонда (РЕФ).

Повећање упошљивости значајно би смањило сиромаштво које је највећи проблем ове друштвене групе. Тај проблем који узрокује и социјалну искљученост захтева заједничко деловање институција, цивилног сектора, али је најважније чути предлоге и искуства самих Рома и Ромкиња, рекла је повереница.  Управо зато, ове године она је поводом Светског дана Рома обишла породицу Јовановић у Обреновцу, оца Златомира и сина Томислава који кроз своје организације „Удружење ромских књижевника“ и „Информативни културни центар радио Ром“ раде на отклањању предрасуда и унапређењу положаја ромске заједнице. Томислав, студент Академије уметности, сматра да је напредак могућ само кроз едукацију деце, која ће бити у стању да учећи, мењају своје родитеље и друштво. Златомир, писац и активиста, сматра да је важно  оснажити жену и вратити јој улогу и позицију, јер како је рекао, жене су очувале ромску традицију.

Током разговора сагласили су се да ништа мање није важно ни очување ромске културе, јер без ње нема ни истинске укључености и разумевања. Прилика да се о култури Рома више чује је свечана академија „Незаборавни ромски великани Балкана“, коју сутра у Народном позоришту организују Повереник за заштиту равноправности, Пројекат интеграције Рома Савета за регионалну сарадњу и удружење Ромаг.

Print Friendly, PDF & Email
back to top