Равноправност жена у спорту

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић разговарала је са директором Високе спортске и здравствене школе професором Бранком Бошковићем и његовим тимом  и Владимиром Томковићем  из  Удружења грађана „Покрет за равноправност и једнакост – Исти смо“ и портала „Спортфем“, о сарадњи у промовисању женског спорта, повећању броја жена у спорту  и унапређењу равноправности.

Спорт је једна од најважнијих друштвених  тема, а успеси наших спортиста и спортискиња испуњавају радошћу све грађане и грађанке и разлог су за истинска славља, рекла је повереница Јанковић. Међутим, да  ли због израженог патријархата или често потцењивачког става према снази и способностима,  женe наилазе на бројније  препреке на путу ка спортским висинама, поготово када би  своја знања и искуства требале да искористе на управљачким позицијама. Поверница је рекла да ни спортским новинаркама није једноставно, да извештавају о спорту,  а да би биле озбиљно схваћене и опстале у послу, оне морају да буду максимално образоване, професионалне и да стално доказују да су стручне за посао који обављају. За врхунски спорт потрeбна је и помоћ у финасирању. Држава  не прави полну разлику при награђивању, међутим спонзорима су  мушкарци и даље интересантнији за промоцију својих брендова. Очигледно је да је потребно више равноправности на овом пољу, рекла је повереница и навела – да је институција Повереника посвећена у напорима за унапређење равноправности на свим пољима, а да су жене у спорту битна тема којој би медији требали да посвете знатно више пажње.

Повереница и представници  Високе спортске и здравствене школе, разговарали  су о немерљивом значају образовања у спорту и подстицању  спортског духа међу девојчицама и девојкама, али и равноправности жена и мушкараца у спорту уопште, од бављења до финансирања различитих спортских дисциплина и како томе ова школа може  да допринесе.

Повереница је такође  дала подршку  представницима удружења „Исти смо“ који преко своје јединствене платформе  Спортфем.рс, промовишу женски спорт, од аматерског до професионалног, као и успехе спортисткиња свих генерација у различитим категоријама. Они су  низом примера указали колико је учешће жена у спорту неизбалансирано у односу на мушкарце. На спортским такмичењима у школама учествује 41% девојчица и 59% дечак, у нашој земљи имамо око 160.000 спортиста и 30.000 спортисткиња, а на 18 мушких тренера само је једна жена  на челу тима.

На састанку се разговарало о заједничким активностима на унапређењу и промоцији женског спорта.

Print Friendly, PDF & Email
back to top