Повереница

Бранкица Јанковић, мастер правница, изабрана је за повереницу за заштиту равноправности Републике Србије први пут у мају 2015. године и други пут у новембру 2020. године у Народној скупштини. Пре избора била је на функцији државне секретарке у Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику од 2012-2014. године и директорке Геронтолошког центра Београд од 2006-2012. Била је секретарка и наставница у основној и средњој школи „Руђер Бошковић“ у Београду и продуценткиња и директорка маркетинга РТВ Политика и претходно РТВ Југославија. Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Београду, мастер студије завршила је на Правном факултету Универзитета у Новом Саду и докторанткиња је на Факултету за безбедност у Београду. Говори енглески и руски.
Предаје на мастер студијама на предмету Мултикултурални социјални рад – антидискриминационе политике и праксе на Факултету политичких наука у Београду, као и на Високим студијама безбедности Школе националне одбране Војске Републике Србије, као гостујући предавач. Менторка је на Регионалном програму Поделите своје знање који организује Европски покрет у Србији, уз подршку Мисије ОЕБС-а. Чланица је редакције стручног часописа „Социјална мисао“, председница уредништва часописа Актуелности и заменица главног уредника стручног часописа Социјална политика. Чланица је Геронтолошког друштва Србије протеклих 15 година, где је ангажована на заштити људских права старијих грађана; волонтерка Црвеног крста Србије и почасна чланица Бел Хоспис клуба за палијативно збрињавање. Такође, била је чланица различитих струковних и стручних удружења у области социјалне заштите, чланица бројних хуманитарних удружења и фондација и Етичког одбора Војномедицинске академије. Иницијаторка је и чланица неколико регионалних платформи за сарадњу жена и институција за заштиту људских права. Током професионалне каријере учествовала је у изради различитих националних стратешких и правних докумената. Објавила је бројне стручне радове и публикације.
Била је национална пројектна директорка на бројним пројектима, нарочито у области заштите жена од насиља – „Борба против сексуалног и родно заснованог насиља“ и “Интегрисани одговор на насиље над женама“, национална координаторка Радне групе за старење Економске комисије Уједињених нација за Европу, шефица преговарачког тима за поглавље 19 (Социјална политика и запошљавање) у процесу преговора о приступању ЕУ, председавајућа Пододбора за имплементацију Споразума о стабилизацији и придруживању у области Истраживање, иновације, информатичко друштво и социјалне политике и чланица Политичког Савета за спровођење Резолуције 1325 Жене, Мир, Безбедност. Водила је неколико Савета Владе Републике Србије – за старење становништва особа са инвалидитетом и права деце, а такође била је и национална координаторка за старење и шефица неколико државних делегација Републике Србије.
Бранкица Јанковић је добитница неколико награда и признања, међу којима и „Допринос године Европи“ за 2018. и ОЕБС-ове награде „Личност године“ за 2017. годину, Националног признања за допринос развоју система социјалне заштите коју додељује Асоцијација социјалне заштите Републике Србије, „Петар Манојловић“ за допринос унапређењу положаја старијих и „Златни точак“ за допринос заштити људских права припадника ромске националне мањине, коју додељује Национални савет Рома у Србији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top