Повереница посетила Сигурну кућу града Сомбора

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић посетила је Сигурну кућу града Сомбора и кроз разговор са стручним тимом упознала се са најчешћим проблемима корисница услуга и активностима ове установе.

Сигурне куће нису коначно решење проблема, већ само једна од карика у комплексном систему заштите. Удаљавање насилника из куће треба да буде мера која се најчешће спроводи, како је и предвиђено новим Законом о спречавању насиља у породици. Сигурне куће треба да постоје као услуга у оквиру хитних мера заштите, али треба да буду и место где се пружају савети и комплетна подршка женама које су у ризику од насиља, али и женама које су успеле да изађу из тог зачараног круга, рекла је повереница и истакла да је Сигурна кућа у Сомбору пример добре праксе, управо узимајући у обзир програме које спроводи.

Повереница је додала да је неопходно подићи и ниво безбедносне културе свих запослених у систему заштите кроз адекватне програме обука, али и унапредити безбедност објеката у којима грађани остварују своја права или користе јавне услуге.

Руководитељка Сигурне куће града Сомбора Тамара Савовић представила је нове активности, а које, поред интервентног кризног центра, саветовалишта и ургентне телефонске линије, подразумевају управо економско оснаживање жена.

Санида Кларић из социјалног предузећа “Био Идеа” представила је програм економског оснаживања жена кроз упошљавање у производњи средстава за личну хигијену и хигијену простора.

Економско оснаживање жена је један од најважнијих изазова нашег друштва, јер је управо сиромаштво оно што жене најчешће спречава да започну нов живот, без дискриминације и насиља.

сигурна куца сомбор
Print Friendly, PDF & Email
back to top