Повереница о важности културе дијалога

Дијалог је најважнији сегмент политичке културе, чији се ниво развијености и мери квалитетом дијалога, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић  на тематском друштвеном дијалогу „Култура дијалога – цивилно друштво и медији“.

Квалитет дијалога,  подразумева  сврху разговора, релевантност саговорника и њихов однос у дијалогу.  Иако се ствари развијају боље,  још увек су ретки  прави дијалози, рекла је повереница. Она  је истакла да на нашој јавној сцени нарочито у медијима имамо лоших дијалога,  то су они  где постоји потреба да се саговорник понизи, увреди и дискриминише. Актери често забораве да дијалог није никакав рат,  нити прича ради приче. Постоје правила и критеријуми, углавном у домену етике. Битно је чути, до краја чути, шта предлаже онај други, јер  је  често решење баш у сусрету два става. Важан елемент дијалога је толеранција и поштовање саговорника којег треба чувати и поштовати. Само истински равноправни саговорници имају шансу да се разумеју, закључила је повереница Јанковић.

У дијалогу  одржаном у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Балканским фондом за демократију и Фондацијом БФПЕ за одговорно друштво и уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке, говорили су бројни учесници, представници државе, амбасада, међународних организација и цивилног сектора.

Print Friendly, PDF & Email
back to top