Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Свет је пред огромним изазовима, а управо нас Холокауст опомиње да јачање антисемитизма, радикалне деснице и говора мржње води ка распиривању расне, националне и верске мржње што може имати несагледиве последице, наводи повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом обележавања Међународног дана сећања на Холокауст.

Повереница указује на способност неофашизма да се на суптилан начин, кроз различите облике друштвене мимикрије интегрише у друштвене токове због чега морамо бити веома пажљиви како нас не би заварали ти нови софистицирани облици фашизма, антисемитизма и расизма. Посебну пажњу треба посветити све учесталијој релативизацији Холокауста, што кроз негацију, што кроз коришћење неприкладних поређења са различитим друштвеним процесима и појавама.

Ми из институција за заштиту од дискриминације суочавамо се са тим проблемом, који је све присутнији и у дигиталној сфери, што захтева занања, вештине и капацитете за деловање и разумевање феномена који морају бити озбиљно третирани, додаје повереница. Она каже да забрињава учестало исписивање нацистичких симбола, али и напада на грађане који се декларишу као антифашисти. Такви појединачни инциденти морају бити озбиљно третирани, а не окарактерисани као насилничко понашање или ремећење јавног реда и мира, као што се дешавало у нашој правној пракси, истиче повереница.

Нажалост, све је мање живих сведока који су преживели Холокауст и који могу да говоре о том најмрачнијем периоду човечанства, због чега је наша обавеза сећање на њега и преношење тог сећања новим генерацијама. Важно је да млади кроз процес школовања буду упознати са историјским чињеницама и да разумеју да у нацизму и фашизму нема ничег што заслужује ишта друго осим презира и сваке врсте осуде, као и да је морална и законска обавеза сваког од нас да се супротстави како антисемитизму, тако и свим идеологијама које угрожавају људска права и слободе, истиче Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top