Повереница на отварању Недеље приватности

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на скупу поводом отварања Недеље приватности, посвећене Међународном дану заштите података о личности, који се обележава 28. јануара.
Истичући да приватност није привилегија, већ право, повереница је на отварању поручила да је повреда права на заштиту података о личности веома често повезана са дискриминацијом. То се веома јасно, навела је, види у немалом броју притужби грађана, који тражећи заштиту од дискриминације наводе и да је њихово право на заштиту података било повређено. Најчешће области у којима се уочава дискриминација повезана са кршењем права на приватност су радни односи, запошљавање, здравствена заштита, а дискриминацији на такав начин најчешће су изложени припадници и припаднице најосетљивијих група.
Пандемијско доба отворило је нова питања у вези са успостављањем равнотеже између потребе да се заштити јавни интерес и јавно здравље и потребе за очувањем приватности, због чега, поручила је повереница, морамо учинити корак напред и утврдити шта недостаје у постојећем систему и пракси, како би заштита права на приватност била унапређена.
Недељу приватности у Србији организовали су Партнери Србија, Share фондација, А11 – Иницијатива за економска и социјална права, Удружење „Да се зна“ и Београдска отворена школа.

Print Friendly, PDF & Email
back to top