Повереница Јанковић на конференцији Црвеног крста о насиљу над старијим женама

Насиље над старијима, нарочито старијим женама, један је од  друштвених табуа,   о којем се и даље доста ћути, истакла је повереница за заштиту равноправности  Бранкица Јанковић на завршној конференцији двогодишњег  пројекта, посвећеног оснаживању старијих жена и спречавању насиља, који Црвени крст Србије спроводи од 2019. године у партнерству са аустријским Цревним крстом и уз подршку Повреника за заштиту равноправности.

Добро је да је Србија је направила значајно унапређење у свом законодавном оквиру и на тај начин обезбедила  свеобухватнији и  ефикаснији систем одговора на насиље. Такве активности, оценила је повереница, довеле су до тога да данас имамо повећање броја пријављених случајева насиља што показује да смо превазишли први степеник у борби против насиља – да је срамота пријавити. Ипак, када говоримо о старијим женама,  циљ је и даље далеко, јер говоримо о генерацији жена које су навикле да трпе и ћуте – због страха, стида, економске зависности и још увек јаких патријархалних образаца понашања који кажу да тако треба истакла је Јанковић.

Да су старији изложени насиљу, злостављању, занемаривању и дискриминацији показао је и Посебан извештај о дискриминацији старијих који је институција Повереника за заштиту равноправности објавила ове године управо да би иницирањем потребних мера и активности допринела унапређењу њиховог положаја и решавању проблема са којима се суочавају, укључујући и насиље.  Само благовремена и свеобухватна сарадња свих надлежних у систему заштите од насиља, почев од полиције, преко здравствених и установа социјалне заштите, па до независних институција и организација, може дати резултат којем тежимо, закључила је Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top