Повереница говорила на округлом столу “Време против насиља” заштите од дискриминације

У оквирима надлежности наше институције, континуирано указујемо на повезаност између подређеног положаја жене у друштву, дискриминације и опасности да то доведе и до тога да она буде злостављана, повређена, па и убијена само због тога што је жена, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на завршном округлом столу медијског пројекта “Време против насиља”.

Она је нагласила да, када говоримо о родно заснованом насиљу, увек морамо имати на уму последице – батине добија жена, а “заоставштину” за будућност носе деца и да изласком из круга насиља, таквом својом одлуком, жена поручује својој деци да ни она не треба да трпе насиље и да је то начин да се тај ланац прекине.

Ових дана сам прочитала један податак над којим сам се замислила – више од 200 пријава стигло је пореској управи након позива да грађани и грађанке пријављују комшије које изнајмљују станове а не плаћају порез. Иако без дилеме сматрам да порез треба да се плаћа, запитала сам се да ли смо тако ревносни када је у питању пријава насиља у породици и у партнерским односима и колико комшија или комшиница ће насиље пријавити, рекла је повереница и додала да очекује да ће се ситуација променити, јер насиље није ни приватна, ни породична ствар, већ кривично дело.

Повереница Јанковић похвалила је пројекат “Време против насиља”, нагласивши да је важно да се посао настави јер сасвим сигурно доприноси повећању друштвене свести о проблема насиља, да је рађен у складу са највишим професионалним медијским стандардима и да је важно да поруке које се овим путем шаљу, стигну до што већег броја жена.

Све говорнице оцениле су да је пројекат “Време против насиља” изузетно успешан и да даје значајан допринос у покретање широке јавне расправе која треба да доведе до системских, законских, процедуралних и других мера за превенцију, спречавање и смањење насиља над женама и породичног насиља.

На трибини су говориле и Татјана Игњатовић из Аутономног женског центра, Бранка Драшковић, посебна саветница потпредседнице Владе РС – Координационо тело за родну равноправност, новинарка “Времена” Јелена Јоргачевић. Скуп је модерирала Јелена Глигоријевић, новинарка “Времена”.

Фото: Прес Центар УНС

Повереница говорила на округлом столу “Време против насиља” заштите од дискриминације
Print Friendly, PDF & Email
back to top