Проглашени победници и победнице IV Националног такмичења у симулацији суђења у области заштите од дискриминације

Тим студенткиња „Атина“ сa Правног факултета Универзитета у Нишу који су чиниле Бојана Арсенијевић, Гала Бончић и Катарина Николић освојиле су прво место у усменом делу IV Националног такмичења у симулацији суђења у области заштите од дискриминације „Осуди дискриминацију“. За најбољи писани поднесак, победник је тим „Милет“ са Правног факултета у Београду, а чиниле су га  Андреа Стевановић и Александра Чворовић. Друго место у усменом делу такмичења освојили су Марија Штрбац и Александар Добраш који су чинили тим „Спарта“ са Правног факултета Универзитета у Београду.

За најбољу говорницу изабрана је Бојана Арсенијевић , студенткиња Правног факултета у Нишу.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је победницима и истакла да су нашој држави потребни млади правници и правнице који су спремни и мотивисани да се баве темама из области људских права и који верују у друштво у којем се истински поштују Устав, закони и право на равноправност.

Данашње такмичење уверило ме је да Србија има управо овакве младе људе и да можемо бити поносни на њих, рекла је повереница.

Она је нагласила да је овогодишњи задатак такмичења била дискриминација на основу пола и година старости и у области рада и запошљавања и образложила да су управо притужбе по овим основама и у овој области последњих година најчешће стизале на адресу Повереника за заштиту равноправности.

Демографска структура наше земље је таква да ћемо се сигурно суочавати са изазовима старења становништва у наредних неколико деценија и поред мера популационе политике. Ово такмичење је било одлична вежба за све будуће правнице и правнике за ситуације у којима ће се сасвим сигурно налазити у будућности.

Симулација суђења из области заштите од дискриминације (Moot Court) осмишљено је као такмичење студенткиња и студената права са акредитованих факултета у Србији и састоји се у изради тужбе и одговора на тужбу, као и у симулацији расправе на рочишту пред надлежним судом, на основу задатог случаја из области заштите од дискриминације. Циљ овог такмичења је да допринесе како развоју правног образовања у овој области, тако и унапређењу равноправности у Републици Србији.

Ове године, најбоље студенткиње и студенти из пријављених тимова одмеравали су своје знање и вештине у згради Управног суда у Београду и у просторијама Народне банке Србије, а такмичење је организовао Повереник за заштиту равноправности, уз подршку Фондације за отворено друштво.

Проглашени победници и победнице IV Националног такмичења у симулацији суђења у области заштите од дискриминације
Print Friendly, PDF & Email
back to top