Подршка удружењима за очување традиције и старих заната

Сваки напор за очување старих заната и традиције је подвиг и зато Повереник за заштиту равноправности пружа пуну подршку онима који се за то боре, рекла је на сатанку са предсвницама Етно мреже повереница зазаштиту равноправности Бранкица Јанковић.Имајући у виду надлежности и активности које Повереник већ спроводи у циљу унапређења равноправности, на сатанку се разговарало о мерама подршке за локална занатска удружења која се баве израдом аутентичних рукотворина Србије.

Повереница Јанковић пружила је пуну подршку напорима Етно мреже нарочито имајући у виду ангажман жена сениорки, које је потребно подстаћи да наставе са својим радом, али да едукују млађе генерације у очувању народне традиције и старих заната. Она је рекла да ће институција Повереника урадити анализа прописа програма подршке у циљу унапређења равноправности, нарочито у делу који би се односили на интезивније учешће жена у пројектима јавних радова као И трајније економско обезбеђивање особа које би биле промовисане као чувари традиције.

Председница Управног одбора Етно мреже и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић истакла је значај подршке удружењенима која се баве очувањем традиције наводећи да они својим производима могу слати најбољу поруку о Србији. Етно мрежа је национални струковни савез који окупља преко 25 удружења за подручја целе Србије, И залаже се за програм мера који доприноси очувању традиционалног наслеђа, уједно обезбеђујући извор прихода за жене на селу које се баве израдом рукотворина.

Print Friendly, PDF & Email
back to top