Панел: Шта држава чини против породичног насиља

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отворила је панел дискусију „Шта држава чини против породичног насиља“ коју је организовао недељник „Време“ у оквиру пројекта „Време против насиља“.

Иако није могуће континуирано пратити раширеност родно заснованог насиља, с обзиром да државна статистика не разврстава податке о жртвама и починиоцима према типу односа и сродству, оно што ипак знамо јесте да је насиље у породици и даље распрострањено, рекла је повереница. Она је истакла да мора да постоји утврђена методологија за процену ризика колико је жена угрожено и поступак координисане сарадње свих органа који су надлежни да поступе у случајевима насиља, како би могле да се предузму адекватне мере и како би се тачно знало ко је одговоран у ланцу заштите.

Oдговорност мора да буде индивидуална – социјални радник, полицајац, тужилац, судија и ово је предуслов да се насиље заустави пре него што ескалира и да се смањи број жртава, нагласила је повереница Јанковић и додала да је потребна и адекватна и доследна политика кажњавања починилаца овог кривичног дела.

Чак и када бисмо имали најефикасније протоколе заштите, остаје суштински узрок и разлог насиља у породици, а то је дубоко укорењена родна дискриминација, остаје тај патријархални модел односа који је у нашем друштво и даље широко распрострањен и који подразумева стереотипе о подређеној улози жене, истакла је повереница и поручила да ту нашу „богату историју“ дискриминаторних ставова о женама сви морамо да мењамо, и на појединачном и на ширем друштвеном плану.

На догађају су говорили и адвокатица Вања Мацановић из Аутономног женског центра, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, Леила Ружић из Канцеларије за бесплатну правну и психосоцијалну помоћ жртвама породичног насиља, као и новинарка Времена Татјана Тагиров. Модераторка скупа била је новинарка Јована Глигоријевић.

Ово је други по реду округли сто у склопу пројекта „Време против насиља“, а пројекат скреће пажњу на све облике породичног насиља и насиља над женама. Циљ је покретање широке јавне расправе која треба да доведе до системских, законских, процедуралних и других мера за превенцију, спречавање и смањење насиља над женама и породичног насиља. Пројекат „Насиље у породици – поглед упрт у европско право“ финансира Европска унија преко Делегације у Србији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top