Otvorena izložba „SVI SMO JEDNAKI I MOŽEMO ZAJEDNO”

U Dečjem kulturnom centru Beograd svečano je otvorena izložba likovnih radova dece iz osnovnih škola širom Srbije koja su učestvovala na konkursu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i UNICEF-a „SVI SMO JEDNAKI I MOŽEMO ZAJEDNO”. Na otvaranju izložbe proglašeni su pobednici konkursa koji su po mišljenju žirija, sastavljenog od članova Panela mladih „Isterivači diskriminacije”, bili najbolji. Tom prilikom su im uručene i vredne nagrade.

U kategoriji uzrasta od I do IV razreda prvo mesto osvojila je Tijana Vuković iz Sopota, drugo mesto je osvojio je Irfan Planić iz Brodareva dok je šestogodišnja Darija Vučetić iz Paraćina osvojila treće mesto.

U kategoriji uzrasta od V do VIII razreda prvo mesto osvojila je Nevena Gajić iz Smederevske Palanke, Jana Radivojević iz Užica osvojila je drugo mesto, a teće je pripalo Jovani Arsić iz Popovca.

Otvarajući izložbu, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić rekla je da je posebno ohrabrena činjenicom da je na likovnom konkursu učestvovalo više od 1.000 dece različitih uzrasta iz svih krajeva Srbije. „Gledajući njihove radove i to kako oni vide svet u kojem svi imaju jednake šanse da ostvare svoje snove, zaista verujem da za nas i naše društvo ima nade”, rekla je poverenica.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo istakao je koliko je važna poruka koju su nam kroz svoje radove poslala deca gde svaki rad priča priču zašto su jednakost i tolerancija važne vrednosti koje se moraju posebno negovati. „Mi odrasli moramo slušati decu mnogo više nego što smo to do sada činili”, rekao je Sen Lo uz čestitku svim učesnicima likovnog konkursa čiji su radovi obogatili izložbu.

Konkurs za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije, zajednički su organizovali Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF). Cilj konkursa je bilo promovisanje ravnopravnosti i poštovanje različitosti, sa željom da se kod učenika i učenica osnovnih škola u Srbiji podigne stepen tolerancije i nivo svesti i osetljivosti za prepoznavanje diskriminacije.

Žiri, sastavljen od članova i članica Panela mladih “Isterivači diskriminacije” Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, imao je težak zadatak, jer je među više od hiljadu pristiglih radova trebalo da izabere po tri najbolja crteža, u kategoriji uzrasta od I do IV razreda i od V do VIII razreda osnovne škole.

Izložba se održava u DKC Beograd, Takovska 8, od 16. do 21. marta 2015. godine.

Print Friendly, PDF & Email
back to top