Отворен Седми Европски конгрес за особе са инвалидитетом

Уз присуство више стотина гостију из иностранства, представника државних институција, организација цивилног друштва и спортиста са инвалидитетом, церемонијом у дворани Коларчеве задужбине свечано је отворен Седми Европски конгрес за особе са инвалидитетом “Живети у сусрету”.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је на свечаном отварању да је конгрес овог нивоа добра прилика за све наше грађане и грађанке, креаторе државних политика и друштво у целини да у потпуности будемо у току са европским и светским стандардима у погледу активности и садржаја који имају за циљ побољшање положаја особа са инвалидитетом и менталним потешкоћама. Она је нагласила да Београд и Србија са овог скупа шаљу поруку о спремности друштва да се разлике разумеју и прихвате као богатство, као и да сви који живе са неким инвалидитетом треба да буду видљиви и равноправни, да живе у приступачном окружењу које пружа подршку у образовању, запошљавању, здравству, култури, спорту и другим сегментима живота, чему је институција Повереника за заштиту равноправности у потпуности посвећена.

Инвалидитет није ни храброст, ни трагедија већ начин живљења. Наши недостаци нас не чине неспособним, већ нас наше могућности чине способним. Нису потребе особа са инвалидитетом посебне, оне су исте за све нас, само су различити начини на који их задовољавамо, истакла је повереница и додала да верује да можемо учинити много тога како би се наше друштво прилагодило свим својим грађанима и грађанкама, без изузетка.

На свечаном отварању су још говорили и Томас Краус, оснивач Европског конгреса за особе са инвалидитетом и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, а у културно-уметничком делу вечери наступили су хорови удружења особа са менталним инвалидитетом из Србије и иностранства, Наташа Краус и браћа Теофиловић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top