Економско оснаживање жена смањује дискриминацију

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је на отварању конференције „Обучена за успех“ у организацији Dress for Success, Београд и општине Савски венац. Повереница је подржала рад организације чији је циљ оснаживање жена како би се постигла економска независност  кроз пружање мреже подршке, од едукације до других развојних алата за напредовање у послу и животу.

Свакодневно се суочавамо са родним стереотипима, јер се жене најчешће  посматрају кроз задате образце и патријархалне улоге, што доводи до ограничавања пословних могућности које жене морају да имају, рекла је повереница, истичући да је само економски независна жена заиста и слободна.

Жене често нису у стању саме да изађу из зачараног круга, неопходна им је подршка и помоћ у сагледавању сосптвених могућности и потенцијала, нагласила је Јанковић и додала да жене у Србији теже долазе до запослења, често имају ниже зараде од мушкараца за обављање истог посла, као и да су више изложене дискриминацији и отпуштањима. Зато је неопходно је да се у подршку укључи што већи број организација, компанија и појединаца који својим деловањем свесно доприносе постизању истинске намере у оставривању економске независности жена, закључила је повереница.

На конференцији су говорили и Немања Берић, председник Скупштине општине Савски венац и Сандра Абрамовић, извршна директорка Dress for Success.

Print Friendly, PDF & Email
back to top