Округли сто са представницима и представницaма националних савета националних мањина

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић одржала је Округли сто са представницама и представницима свих националних савета националних мањина у Србији, први од када је изабрана за повереницу. Представници националних савета су у директном разговору са повереницом Браникцом Јанковић као и Мајом Стојановић и Драганом Поповићем из Куће људских права, пренели своја искуства у борби против дискриминације и навели су кључне изазове са којима се суочавају. Том приликом су истакли да имају тешкоће са уџбеницима и употребом језика националних мањина.

У прошлој години, највише притужби – 124 поднето због дискриминације по националној основи, рекла је повереница Јанковић. Те притужбе су се највише односиле на поступање државних органа и медија због  дискриминације Рома и Бошњака и то углавном у запошљавању. Од националних савета националних мањина, до сада је највише притужби поднело Бошњачко национално вијеће и то пре свега жалећи се на уџбенике и употребу бошњачког језика, указала је повереница. Зато је позвала представнике свих националних савета националних мањина да Поверенику за заштиту равноправности у већем броју подносе притужбе за заштиту од дискриминације јер на тај начин могу да утичу на унапређење у заштити својих права.

Директорка Грађанских иницијатива Маја Стојановић указала је на проблем дискриминације у образовању, уз оцену да образовни систем Србије дугорочно не креира отворено и толерантно друштво. Она је предочила да је дискриминација заступљена у уџбеницима, међу ученицима, као и да постоји и са друге стране, у доносу наставника према ученицима. Образовање мора да буде инклузивно и да поштује све резличитости, уколико не решимо то на дуги рок нећемо моћи да се надамо да ће мали помаци НВО и овлашћења које има Повереница озбиљно да реше тај проблем, закључила је Стојановић.

Фотографије: ФоНет

Print Friendly, PDF & Email
back to top