Образовање као предуслов равноправности

 

У циљу доприноса равноправности деце са сметњама у развоју на институционалном смештају у образовном систему, у Медиа центру организована је конференција Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом МДРИ-С и Иницијативе за инклузију ВеликиМали у сарадњи са институцијом Повереника за заштиту равноправности.

Повереница Бранкица Јанковић подсетила је са каквим проблемима се суочавају деца са сметњама у развоју, њихове породице и какав статус имају у друштву, истичући да је један од најважнијих изазова решавање препрека са којима се суочајавју у образовном систему. Она је рекла да то што Повереник не добија велики број притужби због дискриминације деце са сметњама у развоју, не значи да таквих примера нема, указујући да породице које се суочавају са оваквим проблемима често немају ни времена ни снаге да се жале.

Упознавајући присутне са надлежностима Повереника и процедурама подношења притужби, повереница је поручила да је јако важно користити све механизме који доприносе остварењу права деце са инвалидитетом, а добар пут су независна тела, као и организације цивилног сектора.

Повереница Јанковић нагласила је важност спровођења афирмативних мера за побољшање положаја деце са сметњама у развоју, а једна од таквих мера може бити и обезбеђивање неопходних сервиса у свим локалним самоуправама.

Николас Бизел из Делегације ЕУ у Србији рекао је да су деца са сметњама у развоју често жртве вишеструке дискриминације и да им је неопходна подршка у образовању у локалним самоуправама. Саветник сталног УН координатора у Србији Клод Кан додао је да је важно постојање доброг правног оквира у овој области, а да су људска права премиса сваког слободног друштва.

У разговору су учествовали млади панелисти Повереника за заштиту равноправности Драгана Колак, Јасмина Ристић, Иван Алић и Јован Аксентијевић. Они су, радећи у својим локалним срединама, одржали неколико десетина радионица и у њих укључили чак 444 младих људи. Причајући о својим искуствима у пракси, потврдили су нам да још увек живимо у друштву стереотипа, а да промовисање људских права није ствар „алата“ него срца.

На скупу су представљене последње анализе положаја деце са сметњама у развоју на резиденцијалном смештају и разматрало су се кораци за даље унапређивање јавних политика и праксе у процесу деинституционализације и примене инклузивног образовања, а у изради публикације учествовала је помоћница поверенице за заштиту равноправности Косана Бекер.

Она је упозорила да су деца са сметњама у развоју на резиденцијалном смештају вишеструко дискриминисана, пре свега као деца, затим као особе са сметњама у развоју, а потом и као деца у резиденцијалном смештају. Та деца су изложена и родно заснованој дискриминацији, а истраживање показује и да су више изложена ризику од насиља од остале деце, навела је Бекер.

Пројекат је подржала Делегација Европске уније у Србији и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом.

Print Friendly, PDF & Email
back to top