НАЈАВА: „Жива библиотека“ трећи пут на Сајму књига

 

Да ли сте до сада имали прилику да се сретнете са „Живом библиотеком“? То је када вам особе које су биле дискриминисане, које су биле мете предрасуда и стереотипа, своја искуства испричају у директном разговору. Књиге у овој јединственој библиотеци су живи људи, особе из угрожених мањинских група: Роми, особе које живе са ХИВ – ом, особе са инвалидитетом, ЛГБТ особе, као и многи други људи који се свакодневно сусрећу са неправдом, дискриминацијом, понижавањем, али имају снагу и жељу да у пријатељском разговору своја искуства поделе са читаоцима.

Циљ „Живе библиотеке“ је промоција равноправности и толеранције јер представља прилику и начин да се кроз аутентичне животне приче чују искуства и проблеми оних који су изазвани дискриминацијом у свакодневном животу. Читање такве „књиге“ може бити најбољи пут да се превазиђу предрасуде и стереотипи и промени лични став према онима који се често игноришу, осуђују, па чак и мрзе, само зато што су другачији.

Посетиоци Сајма књига и образовања трећу годину заредом имају прилику да лично упознају своје „стереотипе“ и да након што „прочитају“ једну овакву књигу промене став према припадницима стигматизованих друштвених група. „Жива библиотека“ је из године у годину све популарнија и све више посетилаца је спремно да прочита управо њене „књиге“.

Посетите „Живу библиотеку“ на 7. Сајму образовања „ЗВОНЦЕ“, у оквиру Сајма књига у Хали 2 – ниво Ц. „Жива библиотека“ ће радити 1. и 2. новембра од 11-17 часова.

Обраћање поверенице за заштиту равноправности Невене Петрушић, шефа канцеларије Савета Европе у Србији Тима Картрајта и помоћнице министра омладине и спорта Снежане Клашње је у недељу 2. новембра, од 11-11.30 часова.

„Не цени књигу по корицама – Жива библиотека“ је заједнички пројекат Канцеларије Савета Европе у Србији, Повереника за заштиту равноправности и Министарства омладине и спорта.

Кратак филм о „Живој библиотеци“ можете погледати на You Tube каналу Повереника за заштиту равноправности.

Print Friendly, PDF & Email
back to top