NAJAVA: “Živa biblioteka” treći put na Sajmu knjiga

 

Da li ste do sada imali priliku da se sretnete sa “Živom bibliotekom”? To je kada vam osobe koje su bile diskriminisane, koje su bile mete predrasuda i stereotipa, svoja iskustva ispričaju u direktnom razgovoru. Knjige u ovoj jedinstvenoj biblioteci su živi ljudi, osobe iz ugroženih manjinskih grupa: Romi, osobe koje žive sa HIV – om, osobe sa invaliditetom, LGBT osobe, kao i mnogi drugi ljudi koji se svakodnevno susreću sa nepravdom, diskriminacijom, ponižavanjem, ali imaju snagu i želju da u prijateljskom razgovoru svoja iskustva podele sa čitaocima.

Cilj “Žive biblioteke” je promocija ravnopravnosti i tolerancije jer predstavlja priliku i način da se kroz autentične životne priče čuju iskustva i problemi onih koji su izazvani diskriminacijom u svakodnevnom životu. Čitanje takve “knjige” može biti najbolji put da se prevaziđu predrasude i stereotipi i promeni lični stav prema onima koji se često ignorišu, osuđuju, pa čak i mrze, samo zato što su drugačiji.

Posetioci Sajma knjiga i obrazovanja treću godinu zaredom imaju priliku da lično upoznaju svoje “stereotipe” i da nakon što “pročitaju” jednu ovakvu knjigu promene stav prema pripadnicima stigmatizovanih društvenih grupa. „Živa biblioteka” je iz godine u godinu sve popularnija i sve više posetilaca je spremno da pročita upravo njene “knjige”.

Posetite “Živu biblioteku” na 7. Sajmu obrazovanja “ZVONCE”, u okviru Sajma knjiga u Hali 2 – nivo C. “Živa biblioteka” će raditi 1. i 2. novembra od 11-17 časova.

Obraćanje poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić, šefa kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Tima Kartrajta i pomoćnice ministra omladine i sporta Snežane Klašnje je u nedelju 2. novembra, od 11-11.30 časova.

“Ne ceni knjigu po koricama – Živa biblioteka” je zajednički projekat Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstva omladine i sporta.

Kratak film o “Živoj biblioteci” možete pogledati na You Tube kanalu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Print Friendly, PDF & Email
back to top