Међународни дан толеранције – 16. новембар

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић честитала је свим грађанима и грађанкама 16. новембар, Међународни дан толеранције и поручила да толеранцију практикују и о њој размишљају сваког дана.

„Толеранција представља прихватање различитости у најширем смислу и свест да свако људско биће заслужује поштовање. То није израз слабости, попустљивости нити је негативна особина. Толерантна особа је она која се држи својих уверења, али и прихвата чињеницу да и други имају право на своје мишљење као и право да буде оно што јесте. Толеранција се мора учити, као што морамо научити и како да сукобе мирно решавамо јер су они саставни део живота свакога од нас. Сви заједно треба да градимо културу мира, толеранције и разумевања, ид а радимо на стварању отвореног и толерантног друштва које уважава различитост и свима пружа једнаке шансе и могућности“, поручила је повереница.

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (UNЕSCО) установила је Међународни дан толеранције 1995. године. То је дан који све на свету подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас. Повереник за заштиту равноправности Међународни дан толеранције обележава као свој дан. Тим поводом у два дневна листа, у суботњем „Данасу“ и недељној „Политици“ поклањамо стрип „Немој да толеришеш дискриминацију“ и „Речник толеранције“.

Print Friendly, PDF & Email
back to top