Међународни дан борбе против расизма

Поводом Међународног дана борбе против расизма, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић упозорава да расизам у Србији још није искорењен и да су расистички ставови у нашем друштву и даље раширени. Посебно забрињава то што, како показују истраживања, велики број деце и младих људи отворено изражава расистичке ставове према Ромима. Примера ради, две трећине средњошколаца мисли да су Роми по природи прљави. Слична је ситуација и када је у питању однос грађана Србије према ромској националној мањини, јер их више од половине не жели у породици, а више од трећине тврди да Роми краду.

Повереник за заштиту равноправности прошле године је покренуо две парнице и поднео пет кривичних пријава због сумње да је извршено кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости према ромској националној мањини. Између осталог, у питању су кривичне пријаве због исписивања графита и дељења летака „Србине, организуј се!“ у Београду, Новом Саду и Крушевцу који су позивали на насиље и линч, и парница која се односи на протест мештана села Сирча код Краљева због досељавања ромских породица.

Све ово показује да је неопходна ефикаснија борба против расизма, али да је потребна и едукација свих, а посебно деце и младих. На образовним институцијама је да креирају систем који ће код младих људи развијати дух толеранције, уважавања различитости и поштовање и разумевање људских права. Расизам је проблем и појава у нашем друштву која неће нестати сама од себе, већ сви морамо да радимо на његовом искорењивању, закључује повереница Невена Петрушић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top