Повереница отворила Међународну конференцију о правима детета

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отворила је Међународну конференцију о правима детета коју је организовао Центар за унапређивање правних студија у сарадњи са АИРЕ центром из Лондона.

Повереница је у београдском Медија центру истакла значај спремности Министарства просвете, науке и технолошког развоја да се активније и ефикасније укључе у борбу против дискриминације деце. Тим поводом министар Шарчевић је био у својој првој званичној посети институцији Повереника за заштиту равноправности након преузимања дужности, те су договорени тренинзи за препознавање и сузбијање дискриминације за све запослене у просвети, укључујући и просветне инспекторе.

„На основу притужби које стижу на адресу Повереника, као и на основу бројних релевантних истраживања, закључујемо да ромска деца и деца са инвалидитетом спадају у групу највише изложених дискриминацији“, рекла је повереница и додала да су два највећа проблема са којима се наше друштво суочава сагрегација ромске деце у школама и неразумевање и отпор према инклузивном образовању.

Она је истакла и да у Србији деци са инвалидитетом недостаје довољна подршка, као што су превоз, услуге личних пратилаца и педагошких асистената, а узрок проблема види у пребацивању надлежности на локалну самоуправу. Због тога је квалитет ових услуга неуједначен, јер у различитим локалним самоуправама постоји и различит став по овом питању, али и буџет.

Присутни су на конференцији могли да стекну увид у опште правне стандарде поштовања и заштите права детета, у међународне стандарде укључујући и оне који су изграђени у примени Европске конвенције о људским правима, као и о положају детета са становишта антидискриминационих прописа.

На панелима „Општи правни стандарди права детета“ и „Кривичноправни положај детета“, поред поверенице Јанковић, говорили су и проф. др Невена Вучковић Шаховић и проф. др Слађана Јовановић са Правног факултета Универзитета Унион, Нуола Мол из АИРЕ центра и доц. др Милица Пејовић-Милованчевић са Медицинског факултета Универзитета у Београду.

 

Фото: Медија центар Београд

Print Friendly, PDF & Email
back to top