Саопштење поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указује да су жене са инвалидитетом  изложене дискриминацији у свим областима јавног и приватног живота, да наилазе на препреке у образовању, здравственој и социјалној заштити и да су сиромашније и више незапослене од мушкараца са инвалидитетом.

Повереница наводи да је кроз притужбе, релевантна истраживања и разговоре са организацијама цивилног друштва, уочљиво да се о овој теми не говори довољно, због чега је у сарадњи са Агенцијом УН за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) и Високим комесаријатом УН за људска права у Србији, организовала скуп посвећен управо сузбијању дискриминације жена и девојчица са инвалидитетом и унапређењу њиховог положаја у свим областима друштвеног живота.

Повереница Јанковић је истакла да је дискриминација на основу инвалидитета трећи најчешћи основ за притужбе Поверенику за заштиту равноправности, али и да мушкарци са инвалидитетом знатно чешће обраћају овој институцији, због чега је неопходно охрабрити жене за инвалидитетом да траже заштиту од дискриминације.

Иако је законски оквир задовољавајући, потребно je оснажити и унапредити положај жена и девојчица за инвалидитетом. У времену када држава и друштво очекивано стављају нагласак на привредни и економски опоравак, не треба заборавити да међу нама живи значајан број наших грађана и грађанки којима је потребна већа подршка и помоћ државе и друштва како би и сами били део инклузивних, социјалних и економских процеса, закључује повереница Јанковић.

Brankica
Print Friendly, PDF & Email
back to top