Изложба „Права жена у културном наслеђу Србије”

Изложба „Права жена у културном наслеђу Србије” отворена је у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”, у присуству амбасадора Велике Британије Едварда Фергусона и поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић. На изложби је приказан део од око 200 дигитално представљених радова постављених на порталу http://pravazena.unilib.rs/ који говоре о женском стваралаштву у периоду од 1867. до 1973. године.

Ова изложба показује девојчицама и девојкама да њихов пол не може и не сме одређивати опсег њихових достигнућа, већ могу да сањају много више, рекла је Јанковић на отварању и истакла да је култура једно од најважнијих поља где се може постићи равноправност жена. Јанковић је додала је изложба је прилика да се види читаво богатство тема које су прожимале српско друштво и односиле су се на права жена у бројним областима, попут војске и културе и истакла да и данас постављамо питање због чега нисмо постигли пуну родну равноправност, иако постоји видан напредак.

Амбасадор Велике Британије Едвард Фергусон истакао је да као поносни феминиста искрено жели да Србија и Велика Британија што пре достигну пуну равноправност жена и мушкараца. Он је подсетио на знамените Британке попут Елси Инглес која је дошла у Србију и основала 14 болница и спасла животе небројених војника, и Флору Сендс која је захваљујући Српској војсци постала једина Британка војник у Првом светском рату, и уз неколико одликовања, догурала је до чина капетана.

На отварању су симболично гајдама, као инструментом који повезује две земље, изведене химне Србије и Велике Британије, а управник Универзитетске библиотеке Александар Јерков је поздрављајући присутне истакао да је циљ изложбе да се покаже како борба за женска права није пролазна мода, жеља финансијера или хир, као и да више од 150 година у Србији постоје гласови жене које се боре за права и равноправност.

Изложбу је реализовала Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” у сарадњи са Канцеларијом Повереника за заштиту равноправности и Амбасадом Уједињеног Краљевства.

Као део изложбе у дигиталној витрини је изложена књига из фонда Универзитетске библиотеке прво издање превода на српски језик књиге Џона Стјуарта Мила „Потчињеност женскиња” која је објављена у Београду у Државној штампарији 1871. године, само две године након њеног објављивања у Британији.

На адреси http://pravazena.unilib.rs/ могу се наћи чланци из историјских новина Србије, преузетих из највеће дигиталне библиотеке региона претражива.срб која садржи више од 1.2 милиона страница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top