Радни доручак поводом Међународног дана жена

Поводом обележавања Међународног дана жена у амбасади Франуцке одржан је први радни доручак „Групе пријатеља равноправности полова“ чији су домаћини били амбасадор Републике Француске Пјер Кошар и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Идеја за формирање ове неформалне групе коју чине дипломате, представници амбасада и јавне личности из културе, спорта, привреде и политике посвећене теми родне равноправности, потекла је од поверенице Јанковић, са циљем да се разговара о различитим изазовима са којима се жене суочавају у свим нашим друштвима и на глобалном нивоу, као и да се размене искуства и идеје које могу допринети њиховом превазилажењу.

Верујем да имамо довољно савезника да сачувамо остварена права жена и не дозволимо њихово урушавање или смањење, рекла је повереница Јанковић и подсетила на речи чувене француске књижевнице и феминисткиње Симон де Бовоар да никад не смемо заборавити је довољна само политичка, економска или верска криза да би права жена била доведена у питање. Она је изразила очекивање да ће редовни састанци Групе пријатеља равноправности полова постати релевантна платформа за дискусију која ће утицати на смањење неједнакости жена и мушкараца.

Неке од тема о којима се разговарало а које су предложене и за будуће састанке групе су родно засновано насиље, сексистички и мизогин приказ жена у медијима уз омаловажавање професионалних компетенција жена, подзаступљеност жена на највишим позицијама у компанијама, демотивишуц́е окружење за жене у спорту и дискриминација на тржишту рада.

Састанку су присуствовали чланови дипломатског кора амбасада Канаде, Холандије, Шведске, Норвешке, Аустрије, као и Европске Уније и UN Women. Уз њих, биле су ту и представнице организација цивилног друштва КОМС и Жуко, заједно са представницима компанија Декатлон, Лореал Србија и Француско-српске привредне коморе, каратисткиња Тања Петровић и глумица Вјера Мујовић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top