Izložba „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije”

Izložba „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije” otvorena je u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”, u prisustvu ambasadora Velike Britanije Edvarda Fergusona i poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković. Na izložbi je prikazan deo od oko 200 digitalno predstavljenih radova postavljenih na portalu http://pravazena.unilib.rs/ koji govore o ženskom stvaralaštvu u periodu od 1867. do 1973. godine.

Ova izložba pokazuje devojčicama i devojkama da njihov pol ne može i ne sme određivati opseg njihovih dostignuća, već mogu da sanjaju mnogo više, rekla je Janković na otvaranju i istakla da je kultura jedno od najvažnijih polja gde se može postići ravnopravnost žena. Janković je dodala je izložba je prilika da se vidi čitavo bogatstvo tema koje su prožimale srpsko društvo i odnosile su se na prava žena u brojnim oblastima, poput vojske i kulture i istakla da i danas postavljamo pitanje zbog čega nismo postigli punu rodnu ravnopravnost, iako postoji vidan napredak.

Ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson istakao je da kao ponosni feminista iskreno želi da Srbija i Velika Britanija što pre dostignu punu ravnopravnost žena i muškaraca. On je podsetio na znamenite Britanke poput Elsi Ingles koja je došla u Srbiju i osnovala 14 bolnica i spasla živote nebrojenih vojnika, i Floru Sends koja je zahvaljujući Srpskoj vojsci postala jedina Britanka vojnik u Prvom svetskom ratu, i uz nekoliko odlikovanja, dogurala je do čina kapetana.

Na otvaranju su simbolično gajdama, kao instrumentom koji povezuje dve zemlje, izvedene himne Srbije i Velike Britanije, a upravnik Univerzitetske biblioteke Aleksandar Jerkov je pozdravljajući prisutne istakao da je cilj izložbe da se pokaže kako borba za ženska prava nije prolazna moda, želja finansijera ili hir, kao i da više od 150 godina u Srbiji postoje glasovi žene koje se bore za prava i ravnopravnost.

Izložbu je realizovala Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” u saradnji sa Kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao deo izložbe u digitalnoj vitrini je izložena knjiga iz fonda Univerzitetske biblioteke prvo izdanje prevoda na srpski jezik knjige Džona Stjuarta Mila „Potčinjenost ženskinja” koja je objavljena u Beogradu u Državnoj štampariji 1871. godine, samo dve godine nakon njenog objavljivanja u Britaniji.

Na adresi http://pravazena.unilib.rs/ mogu se naći članci iz istorijskih novina Srbije, preuzetih iz najveće digitalne biblioteke regiona pretraživa.srb koja sadrži više od 1.2 miliona stranica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top