Повереница на трибини о заштити људских права

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на трибини „Људска права у Србији – стварност или фарса?“ коју су организовали Форум ЗФД и дневни лист Данас у Центру за културну деконтаминацију.

Механизми заштите људских права у Србији постоје, између осталих и за заштиту од дискриминације. Не спорим да свакога дана постоје појединачни случајеви кршења људских права и оно што ми треба заједнички да радимо је да се тај број појединачних случајева смањи. Сматрам да имамо адекватан правни оквир, али и да постоји могућност да се он унапреди, а шансе за бољи оквир видимо и кроз имплементацију Акционог плана за Поглавље 23, рекла је повереница.

Повереница је представила и резултате прошлогодишњег истраживања о односу грађана и грађанки према дискриминацији.

Истраживање је указало на позитивне помаке у области заштите од дискриминације, а најзначајнији показатељ је да би се знатно већи број грађана данас обратио институцијама за помоћ. Смањен је број грађана који сматрају да дискриминација у Србији расте, што прати и смањење неповерења у државне институције, навела је повереница.

Као највише дискриминисане групе, грађани и грађанке су издвојили Роме, ЛГБТ популацију и сиромашне, а оно што је у корелацији и са нашим Годишњим извештајем је мишљење да је дискриминација најприсутнија у области рада и запошљавања, што је логично јер смо сви забринути за сопствену егзистенцију, закључила је повереница.

На трибини су говорили и заменик заштитника грађана Роберт Сепи, геј активиста и програмски директор „Civil Rights Defenders“ Горан Милетић, новинар и геј активиста Предраг Аздејковић и новинарка дневног листа Данас Јелена Диковић.

Danas tribina
Print Friendly, PDF & Email
back to top