Делегација Европског Парламента у посети институцији Повереника

Заштита људских права и достигнути стандарди у овој области као темељне вредности свих демократских друштава, важних и у процесу приступања Србије Европској Унији (ЕУ), била је тема разговора чланова Европског парламента (ЕП) који су посетили институцију Повереника за заштиту равноправности у оквиру дводневног програма Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић представила је европским парламентарцима надлежности и рад институције, њен специфичан положај, значај и улогу у јачању заштите људских права, унапређења равноправности и борби против дискриминације у даљем развоју демократског и толерантног друштва. Она је нагласила да је Повереник за заштиту равноправности Републике Србије међу водећим институцијама у стварању правне праксе заштите по свим основама дискриминације, као и да активно учествује у раду свих кластера Европске мреже тела за равноправност ЕКВИНЕТ.

Делегација ЕП препознала је значај Повереника за заштиту равноправности као независне институције у процесу приступања Србије ЕУ и похвалила њену праксу у раду на унапређењу заштите права и равноправности свих грађана и грађанки Србије, и посебну посвећеност европским вредностима и ЕУ интеграцијама.

Делегацију ЕП чинили су председавајућа посланица Алесандра Морети, посланици Франц Боговић, Жан-Лин Лакапел и Андор Дели, политички саветници Јан-Вилем Власман, Јорген Сил и Јулијана Хусар-Декани, као и чланови ДГ Експо секретаријата Андре Де Мунтер и Ана Парфјонова.

Print Friendly, PDF & Email
back to top