Жива библиотека на FreeDom Арт Фестивалу у Панчеву

У Панчеву је у суботу 29. августа одржана „FreeBook – Жива библиотека“ у оквиру FreeDom Арт Фестивала. Помоћница поверенице за заштиту равноправности Косана Бекер свечано је отворила овај догађај, који је организовао Дом омладине Панчева, у партнерству са КОМПАС – Креативни омладински центар Панчево за борбу против сиде.

Жива библиотека функционише баш као права библиотека, где читаоци долазе да позајме „књигу“ на одређено време. Књиге су живи људи, пажљиво одабрани из друштвених група према којима често владају предрасуде и стереотипи. На тај начин, у директној комуникацији читаоцима преносе своја животна искуства и доприносе борби против стереотипа, предсрасуда и дискриминације. На „FreeBook – Живој библиотеци“ у Панчеву најчитанија „књига“ је била атеисткиња, а одмах за њом особа која живи са ХИВ-ом, и лезбејка. Укупно је у суботу било око 350 „читања“ живих књига.

Повереник за заштиту равноправности од априла 2012. године учествује у реализацији пројекта Савета Европе „Не цени књигу по корицама – Жива библиотека у Србији“, у својству координатора на пројекту. Све невладине организације чији су чланови и чланице прошли обуку за организовање Живе библиотеке могу да се пријаве за организацију Живе библиотеке у Србији, при чему Повереник за заштиту равноправности и Савет Европе пружају помоћ организаторима у материјалу, организацији и проналажењу финансијских средстава за организовање Живе библиотеке. Подршку пројекту даје Министарство омладине и спорта.

Print Friendly, PDF & Email
back to top