Жене у спорту

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на конференцији „Жене у спорту“ коју је, у Дому културе „Студентски град“, организовао Факултет за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“.

Учешће жена у спорту није задовољавајуће, рекла је повереница и додала да се у Србији мање од 25 одсто жена бави рекреацијом или спортом и да подстицање девојчица на бављење физочком културом није довољно.

Она сматра да су кључни проблеми који доприносе оваквом стању недовољно улагање у професионални женски спорт, недовољна афирмација женског аматерског спорта, мањак жена на позицијама одлучивања у овој области, као и сексуализација спортискиња у медијима.

Повереница Јанковић, навела је примере дискриминације спортискиња из праксе Повереника и нагласила да је неопходно промовисати спорт, рекреацију и физичку активност жена као пожељан модел живота, изједначити услове за бављење масовним и врхунским спортом и једнако вредновати резултате мушкараца и жена.

Циљеви конференције били су размена знања, искустава и информација значајних за решавање теоријских и практичних питања учешћа жена у спорту.

Print Friendly, PDF & Email
back to top