ЗАПОЧЕТ РАД НА ИСТРАЖИВАЊУ О ПОЛОЖАЈУ СТАРИЈИХ У ГРАДОВИМА

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и Црвени крст Србије, спровели су обуку анкетара из организација Црвеног крста широм Србије, чиме је почео рад на истраживању о положају старијих грађана и грађанки у градовима. Ово истраживање ће бити спроведено до краја године и пружиће свеобухватну слику о положају старијих, а након тога ће бити дате препоруке надлежнима за унапређење њиховог положаја.

 

„Типични случајеви дискриминације показују да се са годинама живота увећава ризик од дискриминације, посебно по основу пола и инвалидитета, те је наша обавеза да поред заштите, нашим старијим грађанима и грађанкама обезбедимо пуно поштовање права на равноправност као основног људског права, са циљем побољшања живота старијих. Веома је значајно радити на креирању политика које ће уважавати допринос старијих, спречавати њихову маргинализацију, и омогућавати њихово укључивање у све аспекте друштвеног живота“, истакла је повереница Јанковић.

 

Истраживање се спроводи у оквиру дугогодишње сарадње Повереника за заштиту равноправности и са Популационим фондом Уједињених нација (УНФПА) И Црвеним крстом Србије. Планирано је да поред анкета буду организоване и фокус групе у којима ће се кроз разговор са старијима, добити значајни подаци о њиховим свакодневним проблемима, али и пружити информације о начинима на које могу да се обрате и затраже заштиту од дискриминације.Тиме ће старије особе бити у прилици да директно учествују у креирању препорука за унапређење свог положаја.

Print Friendly, PDF & Email
back to top