Саопштење поводом трибине о дискриминацији и ејџизму на Јесењем фестивалу здравља

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је на предавању „Дискриминација и ејџизам“ у оквиру XIV Јесењег фестивала здравља који се одржава у београдском Дому омладине.

Изузетно је значајно што је у оквиру ове манифестације по први пут организовано предавање на тему дискриминације на основу година старости јер је неопходно континуирано подсећати наше најстарије суграђане и суграђанке да пријављују Поверенику овакве случајеве, рекла је повереница и додала да се сваки успешно решен случај позитивно одражава на већи број грађана који до тог тренутка нису знали како или нису имали храбрости да се обрате за помоћ или заштиту.

Повереница је нагласила важност међугенерацијске солидарности и да је то питање које се тиче свих нас. Она је подсетила наше најстарије суграђане и суграђанке да је дискриминација законом забрањена и да заједно треба да радимо на сузбијању и превенирању ове друштвене појаве.

Старији се третирају другачије из незнања, заблуда, због уврежених стереотипа и предрасуда о старењу, рекла је Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије и додала да је став да су старији терет за околину само зато што имају више од шездесет година показатељ да је наше друштво још увек недовољно развијено.

О значају активације појединаца као дугорочној превенцији социјалне искључености говорила је социолошкиња Рада Урошевић из Волонтерског сервиса Звездара, док је др Славица Голубовић из Геронтолошког центра Београд причала о деменцији и честим здравственим проблемима са којима се старији суочавају.

festival-zdravlja-1
Print Friendly, PDF & Email
back to top